Google+ Мечтите на Жул Верн - реалност в Дубай - Подводният хотел "Хидрополис"
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/185

Мечтите на Жул Верн - реалност в Дубай - Подводният хотел "Хидрополис"

Оценете
(1 глас)

Повечето изследователи виждат бъдещето на човечеството в рамките на земната атмосфера, други направо в космоса. По-рядко проектите и плановете са свързани със слизането на човека дълбоко в моретата и океаните. Но тъй като засега в овладяването на междузвездното пространство сме направили само една малка крачка по дългия път, то морските дълбини като че ли изглеждат по-реалистично място за дом на човека през 2159 г. примерно. В настоящето обаче е трудно да се каже доколко океаните са бъдещето на хората, или подобни идеи са по-скоро за ексцентрични мегаломански проекти, за правене на пари и търсене на популярност. Този въпрос може да си зададем на фона на намерението за създаване на подводен хотел в Дубай. Според архитекти и строители има едва няколко места в света, където подобни мечти биха се превърнали в реалност. Затова и големите пропорции на съвременните архитектурни чудеса се виждат по-скоро като миражи в пустинята. Така не е изненада, че именно до пясъчните брегове на емирството е предвидена поредната грандоманска конструкция.В крайна сметка Дубай е дом на най-големите небостъргачи, най-скъпите молове, най-луксозните места за почивка, изобщо най-най от всичко.

Идеята за подводен хотел, наречен "Хидрополис", съвсем не е нова - още преди 8-9 години германският архитект Йоахим Хаузер създаде проекта, но едва преди три години успя да осигури финансирането му. С подкрепата на принца на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум няколко компании започнаха феноменалния строеж, а като цяло в работата се включват 150 фирми. Тяхната инвестиция засега е около 600 млн. долара.
Най-общо хотелът ще се състои от три елемента - земна станция, където гостите ще бъдат приемани, свързващ половинкилометров тунел, през който те ще бъдат превозени във влакче до хотела - основната сграда със стаите. Излишно е да се казва, че това ще бъде не само най-голямата съвременна конструкция в света, но и първият подводен луксозен хотел. Той ще е разположен на площ от 260 хектара - колкото е лондонският Хайд парк. 
"Хидрополис" не е просто проект, той е страст, обяснява архитектът му Хаузер. Има много визии за

 

колонизиране на морето

 

- още от времето на Жул Верн и до съвременните японски архитекти. Никой обаче не е реализирал мечтата си, казва Хаузер. Това според него е основното предизвикателство - да осъществи идеята, която не е могла да стане факт векове наред, а именно - да направи живота във водата възможен. 
Оригиналната идея за "Хидрополис" се разгръща заради страстта на Хаузер към водата и моретата. Той казва: "80 на сто от човешкото тяло е вода, в природата - процентът е същият, без вода няма живот." Затова и "Хидрополис" в някаква степен има за цел да възпроизведе човешкия организъм чрез архитектурния си дизайн. Хаузер вижда в проекта директна аналогия на физиологията на хората и дизайна. Според него хотелът си има нервна и сърдечно-съдова система, моторна дейност, синуси и т.н. 
Това

 

сюрреалистично пространство

 

ще се намира в изкуствена лагуна близо до бреговете на Дубай. В подводната му част, която е на дълбочина от 20 до 66 метра, ще има 230 стаи, барове, ресторанти, СПА център, козметичен салон и модни бутици, дори подводен плаж... Предвидена е и конферентна зала, която ще е под прозрачен купол. Вероятно нощувката в една стая няма да е по-малко от 5500 долара. С ескалатори гостите ще се спускат в 22 херметично затворени кабинки до градинки от коралови рифове.
Уникалното на хотела е, че той ще има съвременен противоракетен радарен комплекс, който ще пази гостите при евентуални терористични заплахи. Заради изискването за здравина стените ще бъдат от метал, прозорците - от акрилова пластична материя с висока якост. През деня тя ще бъде прозрачна, а през нощта ще се затъмнява с помощта на специален датчик. За по-добрата безопасност на хотела структурата е разделена на няколко автономни отсека, които в случай на заплаха ще се затварят с водонепроницаеми врати. 
Кандидатите за силни усещания вече трябва да започнат да събират пари за нощувки, ако искат да са сред първите гости на света на капитан Немо. Останалите ще могат да разчитат само на виртуални обиколки отдалеч.

"Хидрополис" съвсем не е единствената идея за подводен хотел, която може да стане факт в близко време. Конкуриращият го проект се нарича "Посейдон" и е измислен от американския инженер Брус Джоунс. Първоначално той искал да построи комплекса си при Бахамите. По-късно обаче решил, че остров Фиджи е по-подходящо място за амбициозната структура. Тя ще бъде потопена на дълбочина от 20 метра. Инвестициите, нужни за строежа, са доста по-скромни - около 140 млн. долара. По-ниският бюджет се дължи на това, че хотелът ще бъде "едва" с 20 апартамента, два VIP комплекса, ресторант и бар. Клиентите на хотела ще могат да стигнат до него с подводница или през специален тунел. Те ще плащат към 1500 долара за нощувка. Хотелът ще бъде на площ от почти 20 000 кв. метра, върху които ще се разположат две големи зали. Те ще се съединяват с дълъг коридор, а от двете му страни ще се намират апартаментите. Вратите, които са един от най-важните елементи на подводния хотел, ще са изработени от огнеупорни пластмасови материали.

Прочетена 5091 пъти

Вход в сайта

Google+