Google+ Малък, но изключително красив: остров Стафа.
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/185

Малък, но изключително красив: остров Стафа.

Оценете
(0 гласа)

Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и един от най-уникалните. Има площ от 330 000 кв/м и през 18-ти век е имал население от 16 души, но днес се пълни предимно с туристи. Стафа е бил част от остров Улва, но през 1777г. е продаден и в последствие е дарен на Националния фонд на Шотландия от Джок Елиът през 1986г.


Стафа е изцяло вулканичен остров и е най-известен с уникалните си географски забележителности, сред които са Фингалската пещера и уникално оформените базалтови колони. В основата му е варовикова скала, над която има два вида базалт. Про по-бавното охлаждане на средния слой базалт са се образували шестоъгълни колони.

Безкрайните дъждове и морски вълни са издълбали в това малко парче от сушата цяла система от пещери. Най-голямата от тях е била наречена в чест на великана Фингал – герой от ирландския епос. Основната зала на пещерата е дълга 75 м, широка е 20 м, и висока 14 м. Самата пещера има голям сводест вход и е изпълнена с вода, но вътре може да се влезе с лодка.На галски език тази пещера се наричала Уам-Бин (Пещерата на мелодиите). Своето название в чест на епичния герой Фингал (Фин Маккул) пещерата получила от шотландският поет Джеймс Макферсон. Съгласно ирландските легенди, великанът Фингал построил дига, съединяваща Шотландия и Ирландия.

Огромната зала на пещерата многократно повтаря звука на прибоя, и цялата пещера буквално пее, оправдавайки своето древно название Uamh-Binn – “Пееща пещера”.

Прочетена 4272 пъти

Вход в сайта

Google+