Google+ Природни забележителности
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

Природни забележителности

Информация за уникални природни забележителности по света

Тайланд, известен още и като Сиам (старото име на Кралство Тайланд) е екзотична държава, част от полуостровите Индокитай и Малака на брега на Индийския океан. Към Тайланд спадат и голям брой малки живописни екзотични острови, които всяка година привличат хиляди туристи от цял свят. Тайланд с древната си култура, безбройни будистки храмове и живописните пазари, дворци, хотели и острови, топлите Южнокитайско и Андаманско море, екзотичната и пикантна тайландска кухня и тайландците с техните спокойни усмивки и сърдечното гостоприемство са причината Тайланд да е сред най-посещаваните туристически дестинации в света и ако тази година планирате екскурзия и почивка в Тайланд, сега е момента да я планирате.

Тайландската столица Банкок е пълна с живот, който кипи в навсякъде от богатите сгради, квартали и домове до кварталите, в които нагъсто съжителстват цели фамилии преживяващи с няколко долара на месец. Населението на кралството, обитаващо Тайланд повече от 15 века се издържа от приходите от туризъм едва през последните 50 години. До 70-те години на миналия век, на острова дори не са били прокарани пътища. Населението на Тайланд наброява близо 65 хил. жители. Над 80% от местните са тайландци, 12 % китайци, близо 4 % малайци и други. Официалната религия в страната е будизмът – 95 % от местното население са будисти, а 4% са мюсюлмани, които са концдентрирани предимно в южните части на страната. Официалният език е тайландският.

Остров Ко Самуи, Кох Самуи или просто Самуи е най-красивия тайландски остров, втория по големина в Тайланд и предпочитан, от много от туристите, уморени от изобилието посетители, които заливат улиците, храмовете и забележителностите на остров Пи Пи (на който е сниман филмът “Плажът”), Патая и Пукет. Остров Ко Фи Фи (Ко Пи Пи), скалист остров и стръмни, вертикални брегове, покрити с гъста тропическа растителност, които се издигат от лазурните води на океана е съвършеното място, в чиито прозрачни сини води можете да се гмурнете, за да видите различни видове корали и малки пъстри рибки. Остров Пукет е разположен на западното крайбрежие на Тайланд и ако сте избрали да почивате там, докато сте в Тайланд или просто отидете до там, докато сте на своята екскурзия в Тайланд, ще се уверите сами, че плажовете са удивително красиви, океанската вода е прозрачно синя, като в плувен басейн и центъра на острова е превзет от фантастична тропическа гора – парк Као Фра Таео, който е под закрилата на закона. Заливът Пхангнга, който се простира на изток от остров Пукет е също място, което трябва да посетите – скали наподобяващи стълбове, покрити с гъста тропическа растителност се изправят вертикално от водата.

Забележителности в Тайландските градове
Банкок – пазаруването в Банкок е преживяване- от големите търговски центрове до пазарите е прието да се пазарите за цената. Нощния пазар Патпонг и уличните пазари предлагат богато разнообразие от ръчно изработени изделия, дрехи, платове, копринени, памучни и кожени изделия, всички те на неустоими цени, които самите вие можете да договорите. На нощните пазари можете да купите както стоки на големи дизайнери с недоказан произход и така и евтини сувенири, които могат да ес окажат по-ценни от стойността, за която сте се спазарили.

В Банкок се намират и два удивителни храма – храмът на полегналия Буда и храмът на златния Буда. В храмът на полегналия Буда, както подсказва и името се е излегнала 40 метрова златна статуя на божеството. Храмът на златния Буда се намира в сърцето на столицата, близо до до кралския дворец Гран Пелас (в който се намира друга, изумителна изумрудена статуя на Буда, създадена през първи век преди Христа в град Паталипутра в Индия). В този храм се намира златна статуя на седящия Буда. Скулптурата е изработена от над 5 тона злато. Днес е една от най-сниманите забележителности в Тайланд. Внушително е да се изправиш и да се снимаш пред подобен колос от злато, докато си на екскурзия в Тайланд.

Аютая е древната столица на Тайланд, на поречието на река Чао Прая и цялата е един исторически паметник, изпълнен с будистки храмове и статуи на Буда. Аютая, Тайланд се смята за едно от архитектурните чудеса на Азия. По значимост в миналото може да бъде сравнен с градове като Атина и Рим. В резултат от нахлуването на бирманците, градът е почти напълно унищожен. В следствие на това столицата се премества там, където е днес – в Банкок.

Природни забележителности на Тайланд
Връх Интханон,
 висок 2565 метра е най-високата точка в страната. Намира се в северозападните части на Тайланд и въпреки височината си, на него не е студено и изобилието от природа потвърждава това. Ако по време на своята почивка в Тайланд се отправите към него, няма да сбъркате – пътя към върха е означен със старателно изработена дървена табела, а надморската височина е изписана със златисти букви.

Водопадът Сай Йок Нои в тайландската провинция Канчанабури сред гъста тропическа растителност, водопадът и скалните образувания около него привличат огромен брой туристи. Друг водопад - Банг Пае, макар да е само 18 метра, притежава дивия вид на джунглите. Важно е през кой период отивате на посещение там, тъй като водопадите в Тайланд се влияят от сухите и дъждовните периоди.
Не по-малко забележителен е и националния парк Ерауан, на брега на езерото Си Накарин, който подслонява екзотично изобилие от огромен брой растителни и животински видове. Тарутао е първият в Тайланд морски национален парк, с обхват водите на 51 острова. Усамотен в югозападната част на страната, Тарутао ще ви разкрие великолепен подводен свят от екзотични риби и корали формиращи многоцветна феерия. Този район се смята за един от най-тихите и спокойни за почивка в Тайланд. Национален парк Као Йай пък е най-старият национален парк на територията на Тайланд и прилича на огромна зоологическа градина, богата с многообразие от животни.

Като говорим за животни, когато сте в Тайланд, непременно посетете някоя от крокодилските ферми, пръснати из цялата страна. Крокодилската ферма в Самутпракан, една от най-големите в Тайланд ще ви покаже тези хладнокръвни хищници отблизо – при това не просто в естествена среда а в представления, в които опитомените хищници ще покажат своята умна природа.

Живот по водите
Плаващите заведения и животът по водата са емблематични за Тайланд. Цели клубове, барове, ресторанти или нощни заведения се носят върху подобни на салове платформи. Да изпратите слънцето, наслаждавайки се на залеза по време на вечеря е едно от удоволствията, за които трябва да намерите време.

Какво е Тайланд без плуващия пазар Дамноен Садуак, който се намира на около час път с кола западно от Банкок, като пътьом сами ще видите как огромните сгради се заменят с малки къщички, в които тайландците живеят своя делничен живот и можете от първа ръка да видите бита и устройството на техните домове. Плуващият пазар до столицата е една от големите забележителности на страната. Направо върху водите са разположени цели кухни, оборудвани с всичко необходимо за приготвянето на разнообразни астия. Не ви съветваме да се изкушавате от тях, заради по-специфичните условия при които се приготвят, но прясно изрязания пъпеш с вкусен плодов сок е нещо, което не бива да пропускате.

Тайландската кухня
Храната, която местните ядат е евтина, така че, ако се случи да останете повече там, спестяванията ви не са много и се престрашите да опитате от чуждоземската кухня, в Тайланд можете да изкарате месеци. Тайланд е един от главните износители на ориз в света и многообразието от пресни риба, меса, плодове и зеленчуци е поразяващо. Във времето за обяд и вечеря, за няколко цента можете да купите пържено пиле, ориз, скариди или най-разпространената люта супа с кокосово мляко от някоя улична сергия или скара.

Естетичното в тайландската кухня е подредбата и подготовката на храните – морската храна се поднася в изобилие, на което не сме свикнали, а прочутите гравирани плодове и зеленчуци са пир за окото. Тайландската храна, подобно индийската комбинира и балансира петте основни вкуса – люто, кисело, солено, сладко и горчиво. С екзотичнта си смес от вкусове и стилове, тя комбинира най-доброто от китайската и индийската кухня, като съхранява отличителните си черти.

Религията в Тайланд
Не е необходимо да съобразявате облеклото си с преобладаващата религия в Тайланд, но все пак, не обличайте най-оскъдните си дрехи, когато посещавате тайландските храмове и светини, а те са навсякъде – дори до най-светската сграда и най-претъпканите улици, в офисите или жилищните сгради – навсякъде има малки параклиси със статуи на Буда, на които много от тайландците се покланят. Оставените около статуите благовония под формата на горящи пръчици и малки панички с ароматни свещи разнасят из въздуха на всички населени места ароматът на Тайланд.

От храмовете и религиозните места, непременно отделете време да видите Мраморния храм. Снежнобелия мраморен храм, покрит с червени керемиди е автентично произведение на изкуството. Друг храм, който заслужава да бъде видян е Уат Фратат, най-стария храм в провинция Чанг Май, още от 14 век. Достъпът изисква усилия, тъй като за да стигнете до него, трябва да изкачите 300 стъпала до върха, където ви очаква великолепна изумрудена статуя на Буда и статуя на хиндуисткия бог Ганеш.

Българи в Тайланд
Визи – за да бъдат допуснати в страната, българските граждани, отиващи по бизнес или на екскурзия и почивка вТайланд е необходимо да кандидатстват за виза в тайландското консулство в София, като представят задграничен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на подаване на документите за виза, платена такса за туристическа виза, снимка, копие от закупен самолетен билет и на място попълват формуляр.

Предпочитан период за посещение на Тайланд – екскурзии и почивки е по време на европейската зима. Тайланд притежава топъл и влажен мусонен климат с 3 основни сезона. Температурите са най-високи през март и април – между 28 и 38 градуса по Целзий, а най-голямо количество валежи падат през юли и август, главно в северната част на страната.

Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и един от най-уникалните. Има площ от 330 000 кв/м и през 18-ти век е имал население от 16 души, но днес се пълни предимно с туристи. Стафа е бил част от остров Улва, но през 1777г. е продаден и в последствие е дарен на Националния фонд на Шотландия от Джок Елиът през 1986г.


Стафа е изцяло вулканичен остров и е най-известен с уникалните си географски забележителности, сред които са Фингалската пещера и уникално оформените базалтови колони. В основата му е варовикова скала, над която има два вида базалт. Про по-бавното охлаждане на средния слой базалт са се образували шестоъгълни колони.

Безкрайните дъждове и морски вълни са издълбали в това малко парче от сушата цяла система от пещери. Най-голямата от тях е била наречена в чест на великана Фингал – герой от ирландския епос. Основната зала на пещерата е дълга 75 м, широка е 20 м, и висока 14 м. Самата пещера има голям сводест вход и е изпълнена с вода, но вътре може да се влезе с лодка.На галски език тази пещера се наричала Уам-Бин (Пещерата на мелодиите). Своето название в чест на епичния герой Фингал (Фин Маккул) пещерата получила от шотландският поет Джеймс Макферсон. Съгласно ирландските легенди, великанът Фингал построил дига, съединяваща Шотландия и Ирландия.

Огромната зала на пещерата многократно повтаря звука на прибоя, и цялата пещера буквално пее, оправдавайки своето древно название Uamh-Binn – “Пееща пещера”.

Барбадос - Карибски острови

Барбадос

Barbados е остров, разположен в западната част на Атлантическия океан, на изток от Карибско море, като той се явява най – западния карибски остров. Барбадос е доста голям остров – 430кв.км. Най – високата му точка е връх Хилаби. Столица на острова е Бриджтаун. Климатът е умерено тропически с дъждовен сезон (юни – ноември) и сух сезон (декември – май). През дъждовният сезон има голяма вероятност да има тропически бури и урагани, така, че планувайки екскурзия до там трябва и това да се вземе предвид.  

Барбадос е разделен на 11 общини, в които можете да избирате колко и какви да бъдат забавленията ви. Барбадос е известен със спокойното и прозрачно карибско море,с белите си  и бледорозови пясъчни плажове. На източният бряг, където е Атлантическия океан вълните, осигуряват добри условия за сърфинг. Освен това туристите могат да се отдадат на шопинг в градовете, на разходка сред дивата природа, гмуркане, разходки с хеликоптер, голф, разглеждане на забележителности, изследване на пещери и др. 

 

Бора Бора - Френска Полинезия

Бора Бора (Bora Bora) е остров, който принадлежи на островна група на Френска Полинезия. Намира се в Тихия океан, и е заобиколен от лагуна и коралов риф. В центърът на Бора Бора се намират останките на изгаснал вулкан, които представляват два върха – връх Пахия и връх Отеману – най – високата точка на острова 727м. Основното селище на острова е Вайтапе, който се намира в западната част на Бора Бора. 

През последните години поради разрасналия се туризъм на остров Бора Бора са построени няколко курорта на малки островчета в заобикалящата го лагуна. Има също и бунгала, построени в самата вода. Качествата и цената на тези бунгала варират от сравнително евтини, до доста скъпи и луксозни. Общественият транспорт е само един автобус, който обикаля острова за около час. Препоръчван транспорт са велосипедите или малки триколки. Разбира се, Бора Бора разполага и с летище, което значително улеснява достъпа до там. 

Бора Бора е доста подходящ за различни видове гмуркания. Ако си падате по по – екстремни изживявания може да се гмуркане с акули, за да ги нахраните. Там има доста видове.  Разнообразието на величествени морски обитатели е огромно. Синята морска шир, кокосовите палми, слънцето и цялата обстановка вдъхват спокойствие и чувство за разкош. 

Праслин - Сейшелски острови

Праслин (Praslin) е вторият по големина остров, който принадлежи на групата на Сейшелите. Разделен е на две административни области. Островът е кръстен Праслин в чест на френския дипломат Кесар Габриел де Шоасо, дюк на Праслин.

Праслин е известен с няколко хотела, курорта и разбира се, с неописуемо красивите си плажове. Смята се, че резерватът Vallée de Mai, който е част от ЮНЕСКО, всъщност е библейската „райска градина“. Той е познат с уникалната палма coco de mer и ваниловата орхидея. В тропическите гори на Праслин може да се видят и, характерните само за тази област, Сейшелска пойна птичка и Сейшелския черен папагал.

Праслин разполага с летище, така, че може да до там със самолет. Ако решите обаче може да отидете и с ферибот от някой от съседните острови.

Островът на котката - Бахамски острови

Островът на котката (Cat Island) е един от известните Бахамски острови. Той е най – красивият и най – плодородният от всички Бахами. Общата площ на острова е около 272кв.км. Има две основни твърдения относно името на острова. Едното е, че острова е кръстен на Артър Кет – известен морски капитан и пират. Другото е, че когато англичаните посетили острова през 1600г. там имало много диви котки. 

Освен бяло – розовите плажове, тюркоазеното море, гористите местности и хълмове, може да посетите средновековния манастир, който е изсечен във варовикови скали, от ръцете на отец Джером. Там може да се отдадете на медитация.  Той се намира в планината Алверия – най – високото място на Бахамите. Любопитен факт е, че една от съставките на ликьора Кампари е занесен в Италия, именно от този остров. 

Островът на котката разполага с пристанище и две летища.

 

Таити - Френска Полинезия

Таити (Tahiti) е най – големият остров от групата на Френска Полинезия. Разположен е на площ от 1 045 кв.км. Столицата на Таити е Папеете. Тя се намира на северозападния бряг на острова. Най – високата точка на островът е планината Орохена, която е висока 2 241м. Официалният език на Таити е френския, но освен него се използва и таитянски. 

От снимката може да видите част от пейзажите в Таити. Освен с природата си, островът е известен и с това, че там се отглеждат миди за добиване на  черни перли. Когато посетиш това приказно място може да се насладиш на топлото посрещане с цветя и танци. Таитянският танц е доста лесно разпознаваем. Той включва бързи движения в ханша, а красивите таитянки, които го изпълняват са облечени оскъдно (полите им са направени от трева).  Много често таитянският танц се бърка с хавайската хула.  В наши дни този танц се изпълнява и от мъже.

 

Бохол - Филипински острови

 

Бохол (Bohol) е остров, принадлежащ към Филипинските острови. Общата му площ е 3269кв.км, като той притежава 261 км плажна ивица. Най – големият му град е Тагбиларан. Намира на две морета – Минданао и Бохол. 

Причините да се посети остров Бохол не са малко. Като част от екзотичните острови на Филипините най – удачно е да започнем с плажовете. Пясъкът там е толкова бял, и е с доста високо качество. Именно това е причината да бъде изнасян за страни от целият свят. Природата също има какво да покаже. На територията Бохол има множество водопади и пещери, които осигуряват част от забавленията на туристите. На островът местата за гмуркане също са доста на брой, и са разнообразни, могат да задоволят нуждите на начинаещи и експерти гмуркачи.  „Бижуто“ на Филипините, което се намира на острова са т.нар. шоколадови хълмове – те представляват варовикови хълмове, останали от коралов риф, след ледниковия период, когато Бохол е бил потопен. Шоколадовите хълмове са покрити с растения, а през лятото придобиват доста приятен шоколадов вид. Приличат на големи шоколадови бонбони. Интерес от животински свят представлява „пулещия“ се Филипински лемур. Доста екзотично животно. Ако пожелаете в услугите на острова се включва и плуване с делфин.

 

Ко Тао - Тайланд

Ко Тао (Ko Tao) или Кох Тао (Koh Tao) е името на остров в Тайланд. Известен е също като островът на костенурките. Той е разположен на залива Тайланд. Основното селище там е Бан Мае Хат. Името на островът е наследство от първите заселници там. Географската форма на самия остров наподобява костенурка. Там също е и мястото на размножаване на застрашени видове костенурки като морската костенурка Карета и зелената морска костенурка. 

Ко Тао освен с костенурките си, е известен и с други неща. Най – популярният плаж там е Саирее. Той е доста живописен, тъй като на самия плаж има няколко големи скали. Ко Тао се явява и меката на риболова. Някой от рибите, които са обект на риболов са риба меч, кралска скумрия, баракуда и др. Доста популярно е гмуркането в прозрачните води на Ко Тао. Гмуркайки се, можете да видите дори и китова акула. 

За да стигнете до там трябва да използвате ферибот. Островът не разполага със собствено летище. Местата за настаняване там са предимно бунгала.

 

Тортола - Британски Вирджински острови

Тортола (Tortola) е остров от Британските Вирджински острови, които са част от Вирджинските острови. Той е най – големият и най – известния остров от британската група. Общата му площ е 55,7 кв.км. Самият остров е формиран от вулканична дейност, а най – високия връх там се намира в планината Сейдж. Местното население смята, че името Тортола е дадено от Христофор Колумб. В превод означава „земя на гургулица“. Тортола е разположена в зона на земетресения и доста често се усещат земетресения с малък магнитуд. 

Най – популярната атракция на Тортола са белите му плажове. Островът е доста известен измежду сърфистите. Там се практикуват и доста водни спортове. Ако обичате да се разхождате в планината може да си спретнете един малък поход.

До Тортола може да се стигне с кораб или самолет. 

Ямайка (Jamaica) е островна държава, и е част от Големите Антили. Намира се в Карибско море, а общата му площ е 11 100 кв.км. В превод от езика на местното население, името на острова означава „земя на водата и дървото“ или също „земя на изворите“. В миналото островът е бил известен под името Сантяго, и е притежаван от Испания, днес той е британска кралска колония Ямайка. Населението й е 2,8 млн. души, което я определя като третата по големина англоговоряща страна в Северна Америка.  Повечето основни градове, дори и столицата Кингстън, се намират на крайбрежната ивица на Ямайка. 

Когато става въпрос за мечти и острови няма как да не споменем Ямайка. Прекрасните плажове, реге и коктейли на плажа. Именно тук в Ямайка може да  видите и известните водопади на река Дън. Те са основна атракция на Карибско море. Тези водопади са едни от малкото, които се вливат директно в морето. Може да сте ги виждали, ако сте гледали филмът с Том Круз – Коктейл. От местните питиета задължително трябва да опитате известната ямайска бира "Червена ивица" и ямайското кафе от синята планина. 

Ямайка се намира в област на урагани. Няколко пъти островът е бил разрушаван от ураганни бури. 

В Ямайка има две летища – в Кингстън и Монтего Бей. Островът разполага и с няколко пристанища, разположени в различни общини. 

 

 

 

 

 

 

 

Понякога вие просто нямате време да отлетите до Южния Пасифик. Но когато ви се прииска да се почувствате за малко като Робинзон Крузо, едно преживяване а ла Гоген на Little Palt Island (Литъл Палм Айлънд) ще отговори на всички ваши очаквания.

Лъскава моторница в стил 30-те години на ХХ в. откарва гостите до частния 20-декаров остров на хотела в долната част на архипелага Флорида Кийс, където първото впечатление е на екзотично съвършенство.

Жилищата в тропически стил са семпли (има външни душове), но големи (вътрешните бани имат джакузи), а телевизори и телефони преднамерено отсъстват, за да помогнат на гостите да избягат от света.

Литъл Палм Айлънд е особено място и не е трудно да си представим какъв е бил до 60-те години на ХХ в.: елитарен рибарски лагер, любим на президентите Рузвелт, Труман и Кенеди, сред много други видни фигури.

Хотелът с удоволствие организира голям брой интересни екскурзии извън острова, като еднодневна обиколка из историческия и живописен Кий Уест или близкия национален морски резерват „Луе Кий“, където гмуркачите могат да разгледат последния жив коралов риф в Северна Америка.

Има много други занимания, но повечето гости избират да не правят нищо друго, освен да се отдадат на свещено безделие, любувайки се на залеза, докато очакват следващото забележително похапване. Иска ни се мислено да се пренесем на това райско местенце..


Понякога вие просто нямате време да отлетите до Южния Пасифик. Но когато ви се прииска да се почувствате за малко като Робинзон Крузо, едно преживяване а ла Гоген на Little Palt Island (Литъл Палм Айлънд) ще отговори на всички ваши очаквания.

Лъскава моторница в стил 30-те години на ХХ в. откарва гостите до частния 20-декаров остров на хотела в долната част на архипелага Флорида Кийс, където първото впечатление е на екзотично съвършенство.

Жилищата в тропически стил са семпли (има външни душове), но големи (вътрешните бани имат джакузи), а телевизори и телефони преднамерено отсъстват, за да помогнат на гостите да избягат от света.

Литъл Палм Айлънд е особено място и не е трудно да си представим какъв е бил до 60-те години на ХХ в.: елитарен рибарски лагер, любим на президентите Рузвелт, Труман и Кенеди, сред много други видни фигури.

Хотелът с удоволствие организира голям брой интересни екскурзии извън острова, като еднодневна обиколка из историческия и живописен Кий Уест или близкия национален морски резерват „Луе Кий“, където гмуркачите могат да разгледат последния жив коралов риф в Северна Америка.

Има много други занимания, но повечето гости избират да не правят нищо друго, освен да се отдадат на свещено безделие, любувайки се на залеза, докато очакват следващото забележително похапване. Иска ни се мислено да се пренесем на това райско местенце..


Знаете ли, че един от всеки десет човека живее на остров? Дори има термин за хора, които имат силно влечения към островите – островомания. 

Питкерн Островите са най-известни със своите обитатели – наследници на бунтовниците от кораба Баунти и таитяните, които ги придружавали. През 1790г. те се заселили на острова и подпалили Баунти, които все още се вижда под водата на залива Баунти. Повечето от бунтовниците и таитяните умрели от алкохолизъм, болести и убийства, докато останалите заживели спокойно. Островите Питкерн стават британска колония през 1838г. и сега са отвъд океанска територия на британците. Питкерн е най-малкото владение в света (по население) и е свързано с познатото на всички наименование на кокосовия десерт “Баунти”. Местните говорят на уникален език, смесица от таитянски и английски.


Палмира

 Палмира е типична комбинация от класически островни стереотипи. Той е едновременно пуст островен рай и загадъчен източник на суеверия. Дългата му и странна история включва заровено пиратско съкровище, трагична смърт, корабокрушения, военни дейности, изоставяне, а наскоро и туристи убити от мечка гризли. Някои хора смятат, че островът е прокълнат, но дори и рационалистите признават, че от откриването му през 18-ти век, там постоянно се случват странни неща. Палмира е единствената неорганизирана американска територия.

Буве


 Повърхността на Буве е покрита предимно с глетчери и на него не живее почти нищо друго, освен тюлени, пингвини и някои птици. Откривателя на острова документирал втори остров наблизо, който така и не бил видян отново. През 60-те години на острова е открита спасителна лодка, в която от пътниците нямало и следа.

Тристан да Куня

Тристан да Куня е най-отдалечената група обитаеми острови в света и се намира на хиляди километри от Южна Америка и Южна Африка. Островът е вулканично образувание, издигнало се от Атлантическия океан преди милиони години. Намира се на ръба на активен вулкан. През 1961г. гърлото на вулкана, което се намира близо до столицата, изригнало и всички хора били евакуирани в Англия. След две години на жителите им било позволено да се върнат. Островитяните често се изправят срещу силата на атлантическите бури. Вятърът със скорост от 190км/ч е толкова силен, че е завличал крави и овце в океана.

Бишъп Рок

Бишъп Рок държи рекорда за най-малкият остров в света. Удивителен фар, построен през 1858г. е единственото, което се намира на малкия остров близо до бреговете на Великобритания. Първият фар там бил пометен от водата още преди да е завършен. Сегашният успява да издържи на бурите и ветровете вече повече от век. Едно време там са били заточвани престъпници, на които им е оставяно малко хляб и вода.

Дубай

Дубай Дубай е дом на най-големите острови, създадени от човек. Едва ли има човек, който да не е чувал за тях. Те са във всякакви форми – от палма до картата на света. За построяването им е извършена най-масивната операция по преместване на земна маса до сега. Дубай си дават сметка, че петролът скоро ще се изчерпа и за да оцелеят след това са им нужни тези острови, които привличат туристи от цял свят.


Ако можеха да пътуват, някои хора щяха да го правят, ако не постоянно, то нездравословно често. Когато говорим за пътувания, най-често става дума за посещаване на градове. Те обаче може би са най-лесният избор в цялата ситуация.

Планетата ни е изключително богата на смайващи, шокиращи, и подлежащи на магнетични определения места, които могат да събудят възхищение и преклонение у човека. "Фокс Нюз" предлага един подбран списък от някои не само интересни, а направо страхотни и величави природни творения на нашата планета.

Десет места, които трябва да видите, преди да изчезнат!!!

Една от най-вълнуващите страни на туризма е възможността, която човек получава, да стъпи на места, посещавани от императори, да види гледки, вдъхновявали любими поети и композитори, или пък да пипне неща, притежавани от някоя актуална световна звезда. Има места обаче, които скоро няма да дават тази възможност. Просто защото съвсем скоро може да изчезнат от лицето на Земята.

Учените предупреждават, че още през 2010 г. въглеродните емисии в атмосферата са достигнали рекордно ниво, което се очаква да повиши средната годишна температура с цели 2 градуса. Това може и да не изглежда кой знае колко много, но със сигурност е достатъчно, за да бъде прекроена картата на света и да бъде променен релефът. И така да се стигне до изчезването на някои от най-известните туристически дестинации в света.

Летящият гейзер_1Този изключителен природен феномен изглеждат така, сякаш е от друга планета или все едно е креативна декорация на снимачната площадка на скъп научно-фантастичен филм. Но това всъщност е Летящият гейзер. Мястото, върху което се намира той, е частно и през 1916 година тогавашните собственици на територията са търсели вода с надеждата да създадат богато ранчо в този пустинен район на щата. Въпреки това сондата, която е пробивала земните недра, е попаднала на геотермален извор и резултатът е гейзер.

 

 

Каменната гора_1Каменната гора Шилин, КитайШилин се шири на територия от 350 квадратни километра в китайската провинция Юнан. Определението "каменна гора“ не е случайно, защото скалите в областта все едно наистина са поникнали от земята и са израснали дървета, вкаменени във времето.

Според проучванията на геолозите, феноменът се е формирал преди 270 милиона години, когато постоянното движение на земята е причинило отлив на морските води и е оставило варовиковите „дървета“.

Местните пък имат различни легенди, които обясняват съществуването на Шилин. Според една от тях безсмъртни създания са разрушили цяла планина, за да създадат лабиринт, в който влюбените двойки да могат да се срещат необезпокоявани от никого. Или пък друга, гласяща, че гората е родина на Ашим, момиче от племето Ий. Ашим се влюбва в мъж, който обаче родителите ѝ не одобряват. В гнева и разочарованието си те превръщат момичето в камък, който да израства от земята.

Каменната гора в по-далечен кадър. Снимка: Wikimedia.org

 

Вход в сайта

Google+