Google+ Барселона
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

Барселона

Оценете
(0 гласа)

Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталония и вторият по големина град вИспания.

Първите сведения за населението на Барселона датират от Новокаменната ера, но самият град е основан като колония през І в. пр. Хр. от римляните, които нарекли колонията „Барчино” (Barcino). Няколко хиляди души живеели в колонията, която била оградена от защитна стена, останките от която могат да бъдат видени и до днес в старата част на Барселона. За повече от 200 години Барселона е била под мюсюлманско управление, последвано от християнска реконкиста, за да се превърне в графство на Династията на Каролингите, които управлявали Франкската държава и наследили Династията на Меровингите.

Влиянието на маврите и франките е оставило своя траен отпечатък върху Барселона, особено в по-старата архитектура на града. С появата на франките, Барселона и Каталония започват да оформят своя идентичност, различна от тази в Испания, като това е най-осезаемо в езика. Испанците и кастилците имат много арабски думи в говора, докато каталунците имат много френски. Ето защо каталонският не е испански език, а самостоятелен такъв, който е свързан с други римски езици.

Средновековието се оказва плодотворно за Барселона, тогава градът се установява като икономически и политически център на Западното Средиземноморие. Готическият квартал на Барселона (Barri Gotic) е свидетелство за блясъка и величието, на което се радва градът от ХІІІ-ХV век. Периодът от ХV до ХVІІІ век е време на упадък за Барселона, тогава градът се опитал да задържи икономическата си и политическа независимост. Разцветът на града започва отново в средата на ХVІІІ век с развитието на текстилната индустрия.

Историята на Барселона може да се разгледа из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето, включително и пазарната зона, разхоложена в  готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla) е известният квартал Равал (Raval). До 80-те години на ХХ в. това е бил бедняшки квартал, включващ и китайски квартал. Днес там може да намерите скъпи бутици и заведения.

Автобусни билети до Барселона.

Важна информация:

Валута: Евро (EUR)

Работно време на учреждения: от понеделник до петък от 09.30 до 13.30 и от 16.30 до 20.00 часа. Много заведения имат същото работно време и в събота, а в неделите са отворени до обяд. Моловете и големите магазини не затварят през обедната почивка.

Банките са отворени от понеделник до петък между 08.30 и 14.00 часа. Повечето офиси са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 18-19.00 часа. През лятото това се променя и работното време за много бизнеси, особено тези в публичния сектор, е до 15.00. През август във фирмите работи само основния персонал, ако не са затворили. В ресторантите обяда се сервира от 14.00 до 16.00 часа, а вечерята от 21.00 до 23.30 часа или полунощ.

Интернет страници за Барселона: www.barcelonaturisme.comwww.bcn.eswww.spain.info

Вестници: La Vanguardia, El Periódico, El País, El Mundo 

Спешен телефон: 112 

Туристическа информация:

Туристически информационен център №1
Адрес:Площад Каталония (Plaça de catalunya) 17
Телефон: +34 932 853 834
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: всеки работен ден от 9.00 до 21.00 часа; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №2
Адрес: Площад „Сан Жауме” (Plaça Sant Jaume)  - този информационен център е разположен в „Готическия квартал” (Barri Gotic) на Барселона на приземния етаж в сградата на общината.
Уеб сайт: ww.barcelonaturisme.com
Работно време: от понеделник до петък от 9.00 до 20.00 часа, в събота и в празнични дни – от 10.00 до 20.00 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №3 – Централната гара на Барселона (Barcelona Sants railway station)
Адрес: Pl. dels Països Catalans
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: от понеделник до петък от 8.00 до 20.00 часа; събота, неделя и празнични дни – от 8.00 до 14.00 часа; от 24 юни до 24 септември – от 8.00 до 20.00 часа; не работи на 1 януари и 25 и 26 декември

Туристически информационен център №4 – Терминал 1 и 2 на летище Ел Прат (del Prat)
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: всеки работен ден от 8.00 до 20.00 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №5 – булевард Ла Рамбла (La Rambla)
Адрес: Rambla dels Estudis, 115
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: всеки работен ден от 9.00 до 20.00 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №6 – паметника на Христофор Колумб
Адрес: Площад Портал де ла Пау (Portal de la Pau)
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: от ноември до април - всеки работен ден от 10.00 до 18.30 часа; от май до октомври -  всеки работен ден от 9.00 до 20.30 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Barcelona Card

Тази карта ви дава възможност да получите намаление за входа на много забележителности, безплатен вход за други забележителности, също така имате възможност да пътувате безплатно с градския транспорт, да използвате транспорт до летището.
Повече информация можете да видите тук.

Какво трябва да знаете?

Поща
Централният офис е на площад Антонио Лопес (Plaça Antoni López)  и е отворен от 08.30 до 21.30 часа от понеделник до събота. В неделя работи от 09.00 до 13.00, но само за определени услуги.

Аптеки
Аптеките в града се сменят в поемането на работата в нощните часове. Най-близката работеща аптека, ще бъде обявена на вратата на съседните и такива.

Денонощни аптеки
Farmàcia Alvarez
Адрес Passeig de Gràcia 26
Телефон: +34 933 021 124

Farmàcia Clapés
Адрес:  La Rambla 98
Телефон: +34 933 012 843

Зъболекари
Amigo Robira Carmen
Адрес: Av. P. Asturies 42
Телефон: +34 934 159 922

Centre Odontològic de Barcelona (голяма стоматогична клиника, където говорят много добър английски език)
Адрес: C/Calàbria 251
Телефон: +34 934 394 500

Телефонни кодове
Код на страната: +34
Код на областта: 093

Електричество
220 волта (125 волта в някои стари сгради), 50 Hz

Закони за алкохол
Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 години. Алкохолни напитки има във всеки бар, хотел или кафе в града, но по закон не е позволено да се сервират на непълнолетни. Часовете за отварянето на баровете е различно. Могат да отварят  към 18.00 и да затварят към 02.00 часа. Нощните клубове и барове остават отворени дори и след изгрев.

Език
Има три официални езика в Каталония – кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.

Бакшиши
Повечето скъпи ресторанти добавят 7% такса към сметката, а по-евтините я включват  в цените си. Това обаче не е такса за обслужване, така че се очаква бакшиш от 5 до 10%. По кафетата повечето хора просто оставят стотинките или закръглят сумата до цяло евро.
Не прекалявайте с бакшиша. Правителството изисква ресторантите и хотелите да включват таксите за обслужване в сметките – обикновено 15%.

Ето някои насоки: На пиколото по 1 евро за чанта; на камериерките по 1 евро на ден, може и повече ако сте щедри; за портиера  - 1 евро за помощ с багажа, 1 евро за спиране на такси. За таксиметровите шофьори добавете 10% върху сумата на апарата. По летищата като Барахас вМадрид и големите терминали, носачите на багаж ще ви дадат сметка с фиксирани цени.

И в ресторантите, и в нощните клубове се добавя 15% такса към сметката. Към това прибавете 3 или 5% бакшиш в зависимост от качеството на обслужването. Сервитьорите в луксозните заведения са свикнали с добавката от 5%, затова смятайте допълнителни 20%. Ако това ви изглежда прекалено, не трябва да забравяте, че първоначално обявената допълнителна такса се разделя между всички в заведението.

Бръснарите и фризьорите очакват между 10 и 15% бакшиш, гидовете обикновено – по 2 евро, въпреки, че не е задължителен, а портиерите по театрите и боевете с бикове – по 0.5 евро.
 

Прочетена 9036 пъти

Вход в сайта

Google+